Over Gerda

"Een flinke kwast, twee potten verf en aan het werk".

Op de academie stuurde een leermeester Gerda Elfring met deze opdracht op het kunstenaarspad en dit heeft zijn uitwerking niet gemist. Sterker: het is haar werkhouding geworden, los van gepeuter."Laat zien wat je beroert!"Spontaan en intuïtief zijn daarbij voor haar belangrijke begrippen. De flinke kwast levert een forse aanpak, de twee potten verf staan voor eenvoud. Waar het om gaat is de emotie, anders gezegd: om het schilderen zelf is het te doen; L'art pour L'art.

gerda-elfring-art-schilderijen-kunst-1024x1002

Daar ontdekt ze dat zegraag werkt met grote kwasten op groot formaat doek en komt ze tot een eigen beeldtaal. Kenmerkend voor haar werk zijn de monumentale vormen, die soms weer samenvloeien tot één beeld en herhalingen van vormen en lijnen. Zij schildert dit met krachtige penseelstreken en gebruikt heldere kleuren, wat past bij haar wens om een beeld, een emotie in één keer op het doek te zetten en er daarna zo min mogelijk aan te sleutelen.Spontaan en intuïtief zijn belangrijke begrippen. Zo ontstaan er expressieve werken van haar hand, met composities gebaseerd op landschappen, dieren en bloemen. Spontaan moet het zijn, vanuit het gevoel.

Hierdoor krijgt het werk een sterk persoonlijk karakter. Landschap, dier, bloem zijn dienend en niet bepalend in de compositie en helpen haar om haarintuïtie te volgen en te experimenteren met vorm en kleur. Evenwel schildert ze 'naar de natuur'. Boomkruinen kunnen knalrood zijn, rood en geel, warme kleuren overheersen. Een smal bosje met geel-blauwe dunne bomen raakt je. Tegelijkertijd blijft eveneens de aardse stevigheid.Daarmee vindt ze een zeer eigen beeldtaal. Ze maakt snel naam. Met name de werken waarin het Gelderse rivierenlandschap figureert, spreken veel mensen aan. Al kort na haar opleiding wordt haar werk opgenomen in allerleiexposities. Bovendien opende ze in 2002 een eigen galerie in Wijk bij Duurstede. Hier exposeerde zij haar eigen werk en dat van andere beeldend kunstenaars. De galerie is na een succesvolle periode recentelijk verhuisd naar Zaltbommel.

“Ik hou van het vlakke karakter van ons land. Voor mij betekent het vertrouwdheid, openheid en vooral ruimte.”De onderwerpen kiest ze veelal uit haar directe omgeving: het rivierengebied, waar ze van kindsbeen opgroeide. Ze houdt van de eenvoud van het platteland. Het werk van Elfring laat zien hoe ze geniet van de vrijheid in vormgeving. De composities zijn eenvoudig, als om de aandacht niet af te leiden van het spel van de kleurvlakken. Het is de eenvoud en openheid die haar in het buiten zo boeit. Het onderwerp wordt levensecht neergezet, maar op een manier die de gewone werkelijkheid overstijgt. Grasland kan rood zijn en een dijk kan als een geel lint aanwezig zijn. Kleuren zijn het voertuig van de emotie. Met kleur en penseelstreek kan Gerda beeldend uitdrukken wat haar beweegt.

Bekijk de reportage over Galerie Elfring-art op RTL XL